úterý 1. října 2019

Krišnova překrásná povaha


Krišnova krása není jen vnější. Jeho krása není jen v Jeho podobě a v Jeho lotosových očích a tak dál, krása je v samotné Jeho povaze. Krišna je velmi vznešený. Náš Krišna je neuvěřitelně hodný. Když byla Draupadí ve shromáždění Kuruovců a Šakuni provedl své triky s kostkami a podváděl, Pánduovci všechno prohráli. Dokonci i samotný Judhištira byl úplně ztracen. Ztratil všechny své bratry, potom ztratil sebe a poté dal v sázku Draupadí. Draupadí říkala, že to nebyla správná sázka, protože Judhištira v tu chvíli už ztratil sám sebe. Ale nikdo ve shromáždění se nezajímal o prohlášení Draupadí, že sázka není legitimní. Dušásana přesto přišel a snažil se stáhnout její sárí a tak se snažil ji obnažit na veřejnosti, protože byla nyní považována za otrokyni.
Ačkoli své sárí držela, co mohla zmoci v porovnání s mocnými pažemi Dušásany? Proto místo toho zvedla své ruce do vzduchu a zvolala, "He Govinda!" V ten okamžik se Draupadí zcela odevzdala Krišnovi a na oplátku, čím víc sárí Dušásana stahoval, tím víc Krišna dodával. Byla to nekonečná látka, bylo jí tolik, že celé shromáždění jí bylo zaplněno.


Přemýšlejte nad tímto velmi hlubokým bodem. Krišna říká, že nikdy nezapomíná na Svého oddaného. My stále zapomínáme na vše, já obzvlášť zapomínám na svá hesla. Ve skutečnosti mám svá hesla uložena na místě, které je chráněno heslem, a pak zapomenu i tohle heslo... Ale Krišna nezapomíná. Krišna říká, že kdykoli si vzpomene, jak se Draupadí odevzdala, Jeho vděčnost k ní vzroste a potom na její odevzdání vzpomíná znovu a znovu. Takto Krišnův vděk věčně roste.



Taková je povaha Krišny a povaha oddané služby. Krišna víc a víc a víc oceňuje Své oddané, bez ohledu na to, jakou službu dělají. To je Krišna. Takže pokud přemýšlíte nad tím, jak krásná je Krišnova povaha, tak vidíme, jak je úžasná!


(Kadamba Kánana Svámí, 8.dubna 2019, Amritsar, Indie, Šrímad Bhágavatam 1.6.37)


Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat