čtvrtek 27. září 2018

Ochota ke změně


Jak můžeme lidem pomoci pracovat s jejich agresí a hněvem?


To záleží na závažnosti toho hněvu a agrese. Pokud je to velmi vážné, pak ta osoba potřebuje poradenství. Vědomí Krišny nemůže vyřešit psychiatrické nebo psychologické problémy. Zpíváním Hare Krišna mahámantry se člověk očistí a nakonec jak psychologické tak psychiatrické problémy mohou zmizet. Ale je nezbytné mít na paměti, že lidé, kteří jsou intenzivně zasaženi takovými problémy - ať je to hněv nebo deprese nebo něco jiného spadajícího do takové kategorie - potřebují vhodnou pozornost a čas k zotavení. Proto je v takových případech nejlepší, aby vyhledali odbornou pomoc. Taková je realita, dokonce i když je kolem toho hodně hanby, což je velmi nešťastné
 
Hněv je velký problém a může zničit spoustu věcí. Taková je samotná povaha hněvu; chce ničit, chce rozbíjet! Proto mají lidé, kteří mají problém s hněvem, tendenci ničit své vlastní životy stejně jako životy lidí okolo. To není dobré. Ale je to jen normální částí života, jelikož nejsme dokonalí.
 
Všichni jsme pod vlivem šesti nepřátel mysli: kāma (chtíč), krodha (hněv), lobha (chamtivost), moha (iluze), mada (pýcha nebo šílenství nebo bláhovost) a mātsarya (závist). Tyto slabosti budou přítomny v každém v tomto světě - ve vašem partnerovi, dětech, sousedech, spolupracovnících, v každém a všude. Šríla Bhaktisiddhánta Sarasvatí Thánkur vysvětluje, že těchto šest nepřátel na nás neustále útočí jako hmyz bzučící kolem naší hlavy. Jsou v tomto světě vždy přítomní a nemůžeme jim utéct.
 
Takže co s tím uděláme? Není to tak, že, "Ach někteří lidé tyhle problémy mají, ale já ne." Ne, pokud si myslíte, že tyhle problémy nemáte, pak máte hodně jednoho z nich - iluze. Proto jako oddaní, nebo aspirující oddaní, musíme být ochotni se změnit. Být vaišnava neznamená jen, "Od dnešního dne slibuji zpívat šestnáct kol a dodržovat čtyři regulativní principy." To je dokonalé, ale ne přesně jediné, co musíme udělat. Musíme jít hlouběji a říct, "Odteď jsem připravený se změnit. Jsem připraven skutečně změnit své srdce a překonat své nedostatky." Chápu, že to není jednoduchý proces, ale je rozhodně vyžadován pro pokrok ve vědomí Krišny.



(Kadamba Kánana Svámí, březen 2018, Durban, JAR, přednáška na Ratha Játře)



Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat