pondělí 30. července 2018

Napojen na Krišnu

Krišna z hmotné energie nečerpá žádné štěstí. Užívá si jen Své vnitřní a věčné duchovní energie. Nicméně hmotná energie na Něj může být napojena. Zapojením do služby Krišnovi se hmotná energie stane transcendentální, protože "ovoce" se stane transcendentálním.

Samozřejmě, že hmotný svět je dočasný a cokoliv v něm je dočasné. Hmotná energie je skutečná, ale veškerá různorodost podob je dočasná. Není zde žádný trvající vztah - žádný vztah s hmotným světem není skutečný, a proto všechno, co získáme, nakonec zmizí! Existuje šest proměn hmotné energie - věci rostou, kvetou, dávají plody, zmenšují se, přestávají existovat...

Maya pracuje na živé bytosti tím, že zařizuje, abychom viděli věci odděleně od Krišny. Když nevidíme spojení Krišny se vším, je to mayaHari-sambandha-vastunaḥ - spojování Krišny se všemi věcmi je naše práce. Zaměstnat všechno a kohokoliv potkáme ve vědomí Krišny. Jinak zůstaneme nenaplněni.

Oddaní se dívají na hmotnou energii a hledají příležitosti ke službě Krišnovi. Je zde spousta příležitostí! A nezbývá žádný čas být lapen mayou. Pokud si myslíme, že nám dají štěstí různá místa a něco jiného než Krišna, jsme v iluzi. Být sanjásí je nejlepší pozice, protože je tam minimální zapletení s hmotnou energií a její maximální využití pro Krišnu!

Šrímad Bhágavatam 3.2.5, 3. července 2016, letní tábor, ČR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat