neděle 6. května 2018

Moje služba

Pouze ve Vrindávanu Krišna plně projevuje Svou čistou transcendentální povahu, která je založena na láskyplné výměně a na ničem jiném. Není založena na povinnosti. Krišnu je možné získat pouze čistou a ryzí láskou. Následovat něco z povinnosti je nižší úroveň oddané služby. Vaidhi-bhakti - to je úroveň, kdy je člověk stále hmotně podmíněn a poté přijímá útočiště u zásad a předpisů.
Vyšším projevem oddané služby je oddaná služba založená na čisté lásce, kdy rozjímáme, kdy nasloucháme o těchto jedinečných vlastnostech obyvatel Vrindávanu a vidíme, jak moc si přejí potěšit Krišnu! Vše je vykonáváno pro Krišnovo potěšení. Toto probouzení touhy po tom také těšit Krišnu je velká změna, jelikož po celý náš život jsme se snažili těšit pouze sebe! Vše, co jsme kdy udělali, bylo pro naše potěšení. Tudíž dojít na úroveň, kdy těšíme Krišnu, je duchem láskyplné oddané služby. 
Na začátku sloužíme podle zásad a usměrnění a poté postupně se rozvíjí připoutanost ke službě Krišnovi. Tímto způsobem se služba dle zásad a pravidel přemění, jak se rozvíjí připoutanost ke Krišnovi. Rozvinout připoutanost ke službě Krišnovi je naším cílem, mayy āsakta-manāḥ pārtha yogaṁ yuñjan mad-āśrayaḥ asaṁśayaṁ samagraṁ māṁ yathā jñāsyasi tac chṛṇu (Bhagavad-gíta 7.1).
Někdy vidíme oddané, kteří nenajdou službu. Vyzkouší tuhle, vyzkouší tamtu, ale zdá se, že se nemohou do žádné služby pohroužit, nic je neuchvátí. To je neštěstí. Kdykoli dostaneme službu, měli bychom tu službu přijmout a celým srdcem se odhodlaně snažit tu službu rozvíjet tak pěkně, jak jen to je možné, tím, že vyvineme nějaké zvláštní úsilí. Není to jen tak, že, "Dobře, tohle je moje služba." Ne, "Budu se snažit udělat ji obzvláště pěkně." To je bod, ve kterém se začne rozvíjet připoutanost.  
Ale když se člověk jenom mechanicky zaměstná předepsanou povinností, pak může služba zůstat suchá. Proto je tato dychtivost vykonávat službu obzvláště pěkně tím, co udělá v našem životě ten rozdíl. Tehdy se začne rozvíjet připoutanost ke Krišnovi a k službě, kdy člověk začíná cítit, že "Toto je moje služba. je moje!"

(Kadamba Kánana Svámí, 20. října 2015, Chowpatty, Indie, Śrímad Bhágavatam 10.69.41)


Odkaz na přepis v angličtině najdete zde.



1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat