sobota 8. listopadu 2014

Poselství světu

Sdělení významu tohoto verše je velice jasné a je to poselství, u jehož předávání světu bychom neměli selhat; znovu a znovu. Musíme mu důkladně porozumět. Musíme pochopit, že vzhledem ke skutečnosti, že společnost je uspořádána naprosto špatně, jsou tu všechny ty druhy nesprávných pochopení, jako třeba názor, že svět je přelidněn! Jsme připraveni říct, že tomu tak není a jsme připraveni to obhájit?!

Mnoho lidí říká, že svět je nyní přeplněný sedmi miliardami lidí. Jak by mohla planeta uživit sedm miliard lidí? To je otázka. Mnozí tvrdí, že je to nemožné, a že hlavní problém na Zemi je přelidněnost - kromě Šríly Prabhupády. On říkal něco jiného. Jsme my připraveni to opakovat, logicky pochopit a obhájit?

Je to jednoduché: lidé jí tolik zvířat, a proto jich tolik chovají, a všechna tato zvířata potřebují tolik obilí. Dobytek sní třicetkrát více obilí než člověk, tak je to řečeno. A přemýšlejte, kolik zvířat je produkováno pro jídlo.

Kdyby se lidské bytosti živily jednoduše obilím, nebyla by zde ta potřeba chovat tolik zvířat. A pak ta, která budou žít, budou ochraňována a budou žít poklidné životy. Poté by vše fungovalo. Prabhupáda řekl, že cestoval několikrát po celém světě a na tolika místech viděl, že je zde spousta nevyužité země. Kdyby byla půda jednoduše využita různými farmáři k produkci obilí pro jejich vlastní obživu, vše by pěkně fungovalo a svět by tak mohl nést o mnoho více lidí. A proto zde není žádná otázka přelidnění! Musíme být schopni se za to postavit a představit toto poselství světu.

Šrímad Bhágavatam 1.10.4, 23. září 2014, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat