sobota 22. března 2014

Hi girls!

Kadamba Kánana Svámí, 22. srpna 2012, Amsterdam, Holandsko, lekce Šrímad Bhágavatam 4.29.55

část čtvrtá

Dnes mám tisíce facebookových přátel a jeden z mých indických facebookových„přátel“ napsal na mou facebookovou zeď vzkaz: „Ahoj holky!“ Protože toto je zájem světa: kluci a holky. To je zájem celého světa. Šrímad Bhágavatam vysvětluje, jak je celý svět ve skutečnosti jen pozadím pro sexuální život. Všechno. Vidíte překrásná města, překrásné parky, lavičky, loďky, terasy, divadla, oblečení, kadeřnictví. A úplně všechny tyto věci vedou ve skutečnosti k sexuálnímu životu. Je to jen pozadí pro sexuální život. To říká Šrímad Bhágavatam.
puṁsaḥ striyā mithunī-bhāvam etaṁ
tayor mitho hṛdaya-granthim āhuḥ
ato gṛha-kṣetra-sutāpta-vittair
janasya moho 'yam ahaṁ mameti
Celý svět se zapojuje do mithun – sexuálních činností. A vše vede k tomuto. Není důležité, co to je, protože dříve nebo později se to dostane sem. To je hmotný život. Může to začít u šálku kávy, nebo to může začít u pěkného setkání velice kulturních lidí. Ale na tom nezáleží, protože to skončí u sexuálního života. Tak to je. A Prabhupáda to tak řekl. Takový pěkný indický muž se mu představoval a říkal mu: Toto je má žena, toto je můj syn, a toto je můj druhý syn, a toto je můj čtvrtý syn, a zde je má dcera. A Prabhupáda to komentoval: „toto je můj sexuální život“. Představuje nám zde svůj sexuální život. A Prabhupáda to neříkal proto, aby toho muže nějak ponížil. Prabhupáda to řekl, aby poučil oddané, že ve skutečnosti celý svět funguje na sexuálním životě.


Vidíme také, že na počátku stvoření vesmíru byl pán Brahma první živou bytostí, úplně sám v celém prázdném vesmíru. A pak započal stvoření. Stvořil ze své mysli světce a tak dále. A světcům dal pokyn, aby zalidnili vesmír. Myšlenka byla, že někteří z těch světců se stanou prajapatis. A stanou se praotci vesmíru a zalidní ho. Ale nesetkalo se to moc s úspěchem. Moc rychle to nešlo. Potom stvořil Svayambhuva manua a z těla Svayambhuvy manua vytvořil Satarůpu, první ženu. Takže toto jsou védští Adam a Eva: Svayambhuva manu o Satarůpa. Je řečeno v Bibli, že Eva byla stvořena z žebra Adama. A je řečeno ve Šrímad Bhágavatamu, že Satarůpa byla stvořena Brahmou z těla Svayambhůvy manua. Tato paralela je zajímavá. A pak zde máme Svayambhůvu manua, praotce lidstva a Satarůpu. A jak zde jednou byly podoby muže a ženy, pak už zalidňování vesmíru probíhalo velice dobře. Pak započal sexuální život.

Takže to je něco, co je tak zásadní a tak moc silné a hluboké. A tak to šástra reguluje. A reguluje to v manželství. Jeden muž a jedna žena. Jednoduše omezeno. Muž si může podle písem vzít více než jednu ženu, ale není to tak běžné, aby to bylo standardem pro širokou společnost. Prabhupáda nám vysvětlil, že to je jednoduše proto, aby se zamezilo prostituci. Aby se zmírnil vliv prostituce, dobře, dovolte nějakým velice chtivým případům, kteří jsou chtiví a velice nespokojeni se svými manželkami, dobře dovolte jim mít druhou. Vzít si druhou ženu a pak se musí postarat o obě. Lepší než různé druhy žen, které jsou samy. Protože:
adharmābhibhavāt kṛṣṇa
praduṣyanti kula-striyaḥ
strīṣu duṣṭāsu vārṣṇeya
jāyate varṇa-saṅkaraḥ
Když nejsou ženy ochraňovány a jsou ponechány nezávislé, pak mají volné vztahy a výsledkem je jāyate varṇa-saṅkaraḥ. Pak se narodí varṇa-saṅkaraḥ. Což jsou bezbožné živé bytosti. A o takových nechtěných potomcích neboli bezbožných živých bytostech je řečeno, že duchové se mohou narodit jako vaše dítě. „To je takhle sobota večer a on nemá žádné tělo a pak je tu sex na zadních sedadlech v autě a pak je ona těhotná. A z nějakého důvodu nemá moc ráda potraty. A možná už má taky tři za sebou a to už je docela dost, tak se rozhodne si nyní dítě ponechat.“ A tady to máte: varṇa-saṅkaraḥ. A pak máte toto dítě, které je úplně nesnesitelné. Příšerný malý fracek. Nebo „Tada“ jako v každém indickém filmu, kde je nějaký zločinec. Ten zločinec je tam prakticky hrdinou. A potlouká se po Bombaji na motorce, vždycky opilý a s nějakou prostitutkou v nějakém klubu, a tak dále. Co na to říci? Korupce se do takové společnosti dostává ve velkém měřítku. To je varṇa-saṅkaraḥ, která se takto stane dominantní populací. A tak je sexuální život regulován v manželství.

Žádné komentáře:

Okomentovat