sobota 23. listopadu 2013

Kolik máte náramků?


Je jeden příběh o mladé dívce v Indii, která byla ve věku na vdávání a jednoho dne byla sama doma, když ke dveřím domu přišli dva cizí muži - jeden starší a jeden mladší muž. Když uviděla toho mladšího muže, připomněl jí prince, na kterého čekala, a rozhodla se, že na něho udělá dojem. Tak se rozhodla, že uvaří, protože to je způsob, jak na muže zapůsobit. A zařídila všechno, aby mohla uvařit prvotřídní jídlo včetně prvotřídní rýže, protože v Indii znají svou rýži, jestli víte jak to myslím.

Takže uvařila prvotřídní jídlo a jak se snažila připravit prvotřídní rýži, dala jí na tác a házela jí do vzduchu, protože tak odlétnou malé kamínky a kousky dřeva, které by mohly ulomit zuby nevinným jedlíkům. Dnes toto samozřejmě dělají stroje, ale za starých časů tomu tak nebylo. 
Inu a jak nadhazovala tu rýži, na svých rukách měla mnoho náramků, které cinkaly a dělaly rámus. Tak si uvědomila: "Ach! Oni to slyší, slyší ten rámus a když ho uslyší, uvědomí si, že nemám služebnou, která by rýži vyčistila. Že jsme příliš chudí na to, abychom měli služebnou. Pak si mě nikdy nevezme. Hm, to není dobrý nápad!" Takže rozbila své náramky, všechny až na jeden. Na každé ruce si nechala jeden náramek a když vyhazovala rýži, nedělalo to žádný rámus. Vše bylo dokonalé.
Takže tento příběh o náramcích mluví o ozdobách a jak máme ve svém životě spoustu ozdob a cen. Těch věcí, na které jsme pyšní: "Och ano, moje rodina, moje národnost, mé diplomy - tři plavecké diplomy! Ano, tolik diplomů!"
Tak dobře, je tady mnoho náramků, cokoli co podporuje naši prestiž - náramky. Všechny tyto náramky musíme odlomit, až zbude jen jeden - náramek Krišna na každé ruce. Potom je to možné, když není žádný jiný zájem. Ale když je tolik různých jiných zájmů, tolik jiných cenných, hodnotných, důležitých ozdob v životěpak bude kolize - konflikt zájmů. To je to, co se děje. Čím víc ozdob v hmotném světě máme, tím více konfliktů zájmů bude v našich životech.   
(21. července 2013, Kapské Město, JAR)
Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat