pátek 7. září 2012

Hmotné zapletení

Za všechno v tomto světě se platí. Nic nedostanete zadarmo! Od všeho vedou drátky a tyto drátky nás mohou velmi spoutávat. Pamatuji si, že když jsem v minulosti bydlel v amsterdamském chrámu, v jednu chvíli po nás chtěli poplatky za televizi! Řekli jsme: My se nedíváme na televizi! Oni řekli: Na tom nesejde, máte právo se na televizi dívat, tak za to musíte zaplatit...musíte zaplatit za to právo.

Takže tímhle způsobem od všeho v hmotném světě vedou drátky. Nic nepřichází samo od sebe, to je povaha hmotné energie. Hmotná energie má vždycky vztahy s dalšími věcmi - máte dům a pak ho musíte natřít, opravit a dělat tolik věcí. Připoutáte se k tomu, a dřív než si to uvědomíte, musíte někam zavolat, takže potřebujete telefon. Ale s telefonem jsou další komplikace. Takže je to:

ūrdhva-mūlam adhaḥ-śākham
aśvatthaṁ prāhur avyayam (Bg 15.1)

Stejně jako banján popsaný v 15. kapitole Bhagavad-gíty, který je vzhůru nohama, má tolik větví a z každé větve rostou nové kořeny. Je to celé zapletení materiální existence. Jako v botanické zahradě v Kalkatě je obrovský banjánovník, a je tak velký, že do něho můžete vejít! Banjánovník má vzdušné kořeny, které rostou jak do země, tak do stromu, takže už nemůžete poznat, kde je ten původní kmen. Nové vzdušné kořeny se pnou kolem dalších vzdušných kořenů a vypadají jako kmen. Takže spletenost banjánovníku je jako spletenost materiální energie.

Amsterdam, srpen 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat