čtvrtek 5. dubna 2018

Inteligence a milost

V současné době žijeme ve věku, kde jsou všichni převzdělaní a mají diplom, který jim v životě nepřinese žádný prospěch. Ve skutečnosti je odvede pryč od Krišny. Začneme být pyšní a začneme si myslet: "Ach, mám  magisterský diplom, jsem pán!" V tomto bodě člověk nemůže svou víru vložit v nic jiného, jelikož jakožto akademik se snaží všechno rozkouskovat a začít zpochybňovat. Jaký je v tom prospěch, když se snažíme rozvinout víru v Krišnu?
Neměli bychom mít slepou víru, tam kde není žádná logika nebo argument. Ale v jednu chvíli musí takové zpochybňování skončit. Protože pomocí intelektu nemůžeme určit, zda je vědomí Krišny pravdivé nebo ne. Můžeme to nakrájet na kostičky, okořenit, filozofovat a analyzovat a snažit se pochopit celý ten balíček, který podporuje vědomí Krišny, ale Krišnu nemůžeme pochopit pomocí intelektu, můžeme Ho dosáhnout pomocí milosti, když je potěšen.
Krišna říká v Bhagavad-gítě 10.10 dadāmi buddhi-yogaṁ taṁ. Krišna říká, že nám poskytuje inteligenci, díky níž k Němu můžeme dospět. Takže inteligence je rozhodně jedním z faktorů. Krišna také v Bhagavad-gítě 10.8 říká, že ten, kdo je skutečně inteligentní, Ho uctívá s láskou, jelikož chápe, že Krišna je zdrojem všeho hmotného a duchovního:
ahaṁ sarvasya prabhavo
mattaḥ sarvaṁ pravartate
iti matvā bhajante māṁ
budhā bhāva-samanvitātaḥ
Uctívání s láskou nemůže být dosaženo samotnou teoretickou inteligencí. Je nezbytné, abychom pochopili Krišnu jako Nejvyšší Osobnost Božství a naši pozici jako krsnera ‘nitya-dasa – věčné Krišnovy služebníky. Proto naše přirozené postavení věčných služebníků je ve službě. Štěstí dosáhneme jedině takovou službou, žádným jiným způsobem.

(Kadamba Kánana Svámí, 18. října 2017, Melbourne, Austrálie, Šrímad Bhágavatam 4.3.17)



Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat