čtvrtek 23. března 2017

Aktivní kazatelé

Ve Šrí Čaitanja Čaritámritě Pán Čaitanja říká: „Jsem jen jediný zahradník. Mám mnoho plodů lásky k Bohu. Jak bych je dokázal rozdat sám? Proto nařizuji všem ve vesmíru, aby tyto plody rozdávali.“

Říká: „Jak bych mohl já sám….“ On je Nejvyšší Osobnost Božství, může cokoliv chce, může všechny ty plody rozdat, v tom není žádná potíž. Ale on chce, abychom je rozdali my, protože právě skrze rozdávání lásky k Bohu získáváme milost! Tímto způsobem se očistíme. Proto se staňme aktivními kazateli v tomto sankírtanovém hnutí. Každý jediný oddaný se musí nějakým způsobem stát aktivním kazatelem. A víme, že Šríla Prabhupáda byl mimořádně potěšen rozdáváním svých knih. Tlačme toto hnutí kupředu společně!

Prabhupáda se odkazoval na indické železnice, kde měli na plakátu napsáno „Smyslem železnice je udržet kola v pohybu.“ To znamená, že vše na železnici směřuje k tomu, aby se kola stále otáčela. Obdobně také v tomto hnutí je to harinám sankírtan - posílit harinám sankírtan. Všechny ostatní služby jsou určeny právě k tomuto cíli! Skutečnost, že máme překrásné chrámy ve Vrindávanu, není jen k tomu, abychom se mohli potloukat kolem a volat „Rádhe“ nebo „Hare Krišna“. Navštěvujeme svatý dhám proto, abychom se občerstvili, inspirovali, získali čerstvé spojení s Krišnou a mohli se znovu pustit do rozdávání!

Samsára dávánala-lídha-loka - celý svět je v planoucím ohni. Je to planoucí lesní požár. Co s tím asi uděláme? Dešťové mraky vaišnavů, ghanāghanatvam, uhasí tento lesní požár. To je naší prací, musíme jej uhasit. Pokud s tím nic neděláme, mája nečeká, mája káže velice mocně. Veškerý čas využívá média a bombarduje všechny, včetně nás. Proto musíme jednat. Musíme tlačit toto hnutí. Je to tak vzácná příležitost. Šríla Prabhupáda povzbuzoval své muže a ženy stejnoměrně aby tlačili toto hnutí kupředu.

Kadamba Kánana svámí, 12. listopadu 2016, Vrindávan, Indie, Šrímad Bhágavatam 6.18.1-8

Původní článek z kksblog.com přeložil Madhu Pandit dás

Žádné komentáře:

Okomentovat