pátek 6. června 2014

Květnové vlny extáze s Kadamba Kánana Mahárájem


V úterý 20. května 2014 odpoledne maháráj přijel ze slovenské Modré u Bratislavy do moravské vesničky Nové Sady neboli Nového Nandagrámu, kde žije početná komunita oddaných (aktuálně osm rodin). Proběhl zde program před Božstvy Jagannátha, Baladéva a Subhadry a yajna přijímání prvního obilí a vybírání předmětů malého Daujího – syna Gauravání deví dásí a Parama Karuny prabhu.

Ve středu následoval přesun do Prahy a velkolepý mahá harinám za účasti brahmačárích z estonského putovního Harinám Mandiru. Počasí bylo opravdu letní a maháráj roztančil a rozezpíval nejen oddané, ale také spoustu turistů. Po harinámu se oddaní přesunuli do Govindy, kde pokračovali v opěvování Pána, a poté dal maháráj přednášku pro veřejnost a zodpověděl několik zajímavých dotazů. Během toho také opět projevil svůj úžasný smysl pro humor a všechny přítomné mnohokrát od srdce rozesmál.

Čtvrteční den byl odpočinkový, a tak měl maháráj naplánovanou pouze ranní lekci. Po odpoledním prasádam se ale rozhodl vyrazit s několika oddanými na procházku do Svatého Janu pod Skalou. Výstup až na vrchol Svatojánské skály byl sice pro všechny v parném počasí a crocsech či birkách poněkud náročnější, ale odměna následovala v podobě sladkého kírtanu na vrcholu hory a ještě sladší večerní přednášky, během které vzal maháráj, inspirovaný právě odpoledním zpíváním na hoře, oddané na velice živou a fascinující procházku Uččagánem, což je místo zábav Lality deví.

V pátek ráno byla na programu opět lekce a odpoledne další harinám, jehož začátek se sice kvůli dešti o necelou hodinu odložil a v jeho průběhu ještě stále lehce poprchávalo, ale i přesto byla tato yuga dharma velice extatická a oddané doprovázelo po většinu průvodu také několik nadšeně tančících a zpívajících návštěvníků hlavního města.

Sobotní ranní přednáška se konala na farmě Krišnův dvůr, kde maháráj zůstal až do odpoledních hodin, aby dal společný daršan žákům, potěšil božstva Nitái-Gauránga kírtanem a poté odjel zpět do Prahy – tentokrát do Harinám Mandiru. Zde následoval dlouhý a bouřlivý kírtan, při němž chrámová místnost, o které se původně oddaní domnívali, že bude pro všechny události dostatečně prostorná, praskala ve švech. Zklidnění tepové frekvence následovalo při lekci, na jejímž konci maháráj oznámil úžasnou novinu – že přijede do Čech znovu na Janmáštamí a zdrží se zde ještě dalších několik dní.

V neděli ráno přišel čas loučení a po přednášce maháráj odjel do německého Lipska, kde ho ještě odpoledne čekal program v jednom z místních parků.

Celých několik dní se neslo na vlnách extáze a velice osobní a laskavé společnosti čistého oddaného, a tak se všichni už teď znovu nemohou dočkat jeho příští návštěvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat