neděle 20. dubna 2014

Tlak být superdobrý!

Pokora je v moderním světě něco nezvyklého. Měli jsme v Holandsku baviče; viděl jsem to jako dítě, ale udělalo to na mě dojem. Byl to obyčejný člověk, měl na hlavě čepici – dělnický typ – a přišel na pracovní pohovor, který se odehrával ve velkém sále. Tazatel seděl za sklem s obrazovkou, takže jste ho nemohli vidět, ale jeho hlas se ozýval z reproduktorů.

Ten hlas říkal: “Jméno?“ Tak muž řekl své jméno a pak řekl: “Velice vám děkuji, prosím.“ A za každou otázkou, kterou zodpověděl, řekl: „Děkuji vám mnohokrát, prosím,“ a vypadal jako úplný hlupák, ale ve skutečnosti, když o tom přemýšlíte, byl velmi pokorný. A ten druhý muž (tazatel) byl velice chladný a arogantní.

Ale tato pokora byla podána jako… že se stanete hlupákem, když jste pokorní, když jste tak prostí. Takže celý svět kolem nás vytváří představu, že jsme hloupí, když jsme prostí.

Pronásleduje vás to dokonce i když jste oddaný: „Kolik znáš šlók?

Odpověď: „Sedm!“

Jen sedm! Můj bože, jak můžeš znát jen sedm šlók?!“ Kdo může být tak prostoduchý, aby tohle řekl…
Takže sociální tlak, který na nás působí po celém světě, kde musíte být větší a lepší, než jste, přichází v každé oblasti. V moderním světě se to týká i oblasti sexu, protože obyčejný sex nestačí – musí to být supersex! Musíte být supermilenec a pokud nejste, jste nula. Taková představa je vytvářena.

Šrímad Bhágavatam 2.7.52, 20. března 2013, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat