úterý 8. dubna 2014

Hledání znamení


Jeden novinář přišel za Šrílou Prabhupádou. Udělal nějaký domácí úkol. Řekl Šrílovi Prabhupádovi, že slyšel, že čistý oddaný vždy představuje Krišnu a jedná podle Krišnovy vůle. Takže se zeptal,"Jak čistý oddaný zná Krišnovu vůli?" Načež se Raméšvar, který byl sanjásí, ujal odpovědi a řekl, "Ví to, protože Krišna mu to vše vyjevuje v srdci."


Prabhupáda řekl, "Ne. Tak to není. Když chci vědět, co Krišna chce, prostě se ho zeptám." 
Takže takové spojení s Krišnou, být tak blízko, tak přímo, že Krišna je tak přítomen kdykoli chcete, to je jiná úroveň. Je to jiné než modlit se ke Krišnovi a říkat, "Prosím dej mi znamení!" A spadla květina! Květina spadla! Ano, to je jiné.
"Měl jsem takový úžasný sen!"
"Ach, to nic není! Já měl víc než jen sen. Měl jsem vizi za bílého dne!"

Úžasná milost. Úžasná milost. Chvíle milosti. Krišna říká, "Ano, vezmi si drobek. Tady si vezmi ten drobek milosti. Ano, vezmi si nějakou inspiraci. Ano, já ti dám ten zážitek. Ano, vezmi si to. Dám ti, nechám pro tebe spadnout květinu. Ano, žádný problém. Uslyšíš hlas, ano." Všechny tyto věci tu můžou být, ale to je milost, rozhodně. Krišna pro nás aranžuje tolik věcí. Ale v konečném smyslu tato Krišnova milost ještě není zcela k mání, protože naše nečistoty nám brání v přístupu k této milosti.

naham prakasah sarvasya
yoga-maya-samavritah 
(Bhagavad-gíta 7.25)


Krišna se skrývá, je zakrytý. Takže ten pokryv tu stále je a to je ten problém, že Krišna zůstává vždy skryt, dokonce i když naším směrem přijde trochu milosti, ale pro Šrílu Prabhupádu byl Krišna vždy přístupný.


Majápur, 28. prosince 2013, ŠB 5.10.24

Odkaz na přepis v angličtině najdete zde.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat